ok-umcMet de ingebruikname op 20 juli van vier ultramoderne operatiekamers is de vernieuwing van het AMC-Operatiecentrum een flinke stap verder gekomen. In een paar jaar tijd worden in verschillende fases alle twintig operatiekamers gerenoveerd. Terwijl het werk gewoon doorgaat, wordt er zo een volledig nieuw Operatiecentrum gebouwd. Met de oplevering van de tweede set van vier nieuwe OK’s is de vernieuwing van het Operatiecentrum bijna halverwege.

Met de nieuwe universele operatiekamers kan het AMC weer jaren vooruit. Een belangrijke vernieuwing is de endoscopische apparatuur, die via een dockingstation aan een zweefarm wordt gekoppeld. De arm tilt vervolgens de kar met apparatuur van de grond, waarna de medische gassen, stroom, data en audiovisuele apparatuur automatisch gekoppeld worden. Dit maakt het gebruik flexibel. Groot voordeel is dat de vloer geheel vrij is, en dat er geen losse snoeren meer liggen.

In een volgende fase komen er naast nog tien nieuwe OK’s ook twee hybride operatiekamers; een combinatie van een röntgeninterventiekamer en een volwaardige operatiekamer.

Stabiel en steriel
Bijzonder aan de nieuwe operatiekamers is het systeem van luchtbehandeling. Er is een groot zogeheten ‘downflowplenum’, een systeem dat een scherm van schone (microstoffilter-)gefiltreerde lucht naar beneden blaast en zo in een gebied van 3,5 bij 3,5 meter rond de operatietafel stabiele en steriele omstandigheden creëert. Tussen de operatiekamers is een steriele ruimte, waar de operatieassistenten de operatie voorbereiden. Ook daar is een downflowplenum, waaronder de benodigde instrumenten onder geconditioneerde omstandigheden worden ‘opgedekt’. Terwijl dat gebeurt, wordt in de OK zelf de patiënt voorbereid op de operatie. Voor de patiënt is dat veel rustiger.

Bron: website AMC.nl

Ons bedrijf
Duurzaamheid & MVO
Specialisaties
Marktsegmenten
Bekijk de vacatures
Contact
FRIS!