logo_links
Hoe? Wij koelen met Maaswater

Van Galen Klimaattechniek gebruikt al enkele jaren het Rotterdamse Maaswater als koelwater voor de condensors voor de koelmachines en voor vrije koeling ten behoeve van gebouwen en andere objecten, zoals het verzamelgebouw New Orleans en het voormalig stoomschip de SS Rotterdam. In 2011 hebben wij de opdracht verworven voor de realisatie van een slimme energiecentrale die het totale complex De Rotterdam koelt en verwarmt, met de mogelijkheid van uitbreiding van de energievoorziening naar andere nabij gelegen gebouwen. Wij zijn er trots op dat we een substantiële bijdrage mogen leveren aan een gebouw dat zo prominent deel uit  maakt van de Rotterdamse skyline.
water
Grootste gebouw van Nederland
De Rotterdam bestaat uit drie dicht naast elkaar geplaatste torens van bijna 150 meter hoog, waarvan de bovenste helft verschoven is ten opzichte van de onderste. De oppervlakte is ca. 160.000 m2 en in volume zal De Rotterdam het grootste gebouw van Nederland worden dat in één keer is ontwikkeld.

de_rotterdam_lr
Verticale stad
Rem Koolhaas heeft een markant gebouw ontworpen dat hij ‘de verticale stad’ heeft genoemd. Dit verwijst naar de verscheidenheid aan functies en diensten die in De Rotterdam onder één dak worden ondergebracht. De functies zijn zodanig samengesteld dat iemand 24 uur per dag aangenaam in het gebouw kan verblijven. OMA ontwierp het gebouw al in de periode 1998-2001.

Slimme energiecentrale koelt en verwarmt De Rotterdam
Voor het bouwproject De Rotterdam realiseert Van Galen Klimaattechniek de energievoorziening en distributie van warmte en koude ten behoeve van het hotel, de woningen en de kantoren. Er zijn veel partijen als neven- of onderaannemer bij dit project betrokken, wij werken in opdracht van Eneco. Het gebouw maakt gebruik van stadsverwarming en Maaswaterkoeling. Deze maatregelen en de toepassing van een Bio-WKK leiden tot een aanzienlijke energiebesparing in vergelijking met een conventioneel gebouw.

Inmiddels zijn de woningen, de kantoren en het hotel van warmte voorzien. Vanuit de stadsverwarmingsruimte in de kelder heeft Van Galen Installatietechniek de distributieleidingen van het lage temperatuurnet naar de afleverstations voor kantoren en het onderstation voor distributie naar de woningen aangelegd. Het hoge temperatuurnet is direct vanuit de stadsverwarmingsruimte naar de tapwaterset in Toren Oost gebracht, waarop de warmtapwaterinstallaties van het hotel zijn aangesloten.
water
Energiezuinige koeling met Maaswater
De koelcentrale gebruikt straks Maaswater als koelwater voor de condensors voor de koelmachines en voor vrije koeling. Tijdens de winterperiode is minder koeling nodig, zodat de machines beperkt of niet hoeven te draaien en de vrije koeling gebruikt gaat worden.  Het totale vermogen van de 3 koelmachines bedraagt 6000 kW. De energiezuinige  koelmachines zijn uit de Verenigde Staten geïmporteerd en, voordat ze verscheept werden naar Nederland, getest in een proefopstelling.

Vanuit de koelcentrale maken we een distributienet naar de woningen, het hotel en de kantoren. De woningen krijgen een alternatief temperatuurtraject aangeboden voor de voeding van de vloerverwarming/koeling, die door derden wordt geleverd en gemonteerd.
water
Biodiesel gestookte WKK, onderdeel van de energiecentrale
Inmiddels zijn wij begonnen met de engineering van de met biodiesel gestookte WKK, die onderdeel wordt van de  totale energiecentrale. Deze warmtekrachtkopppeling levert elektriciteit en 300 kW aan warmte. De oplevering staat gepland voor eind oktober 2013.

Wilt u meer informatie over deze of andere duurzame energieoplossingen, neemt u dan gerust contact met mij op.

Klaas Noorlander (010 - 487 88 00)
Directeur Van Galen Klimaattechniek

Wetenswaardigheden De Rotterdam
Kantoren:  72.000 m2
Appartementen (240 stuks): 35.000 m2
Hotel (280 kamers, restaurant en conferentiezalen): 19.000 m2
Winkels: 6.000 m2
Fitness: 2.000 m2
Centrale lobby en overig: 1.000 m2
Totale oppervlakte: 160.000 m2

http://www.derotterdam.nl/

 

slogan

Ons bedrijf
Duurzaamheid & MVO
Specialisaties
Marktsegmenten
Bekijk de vacatures
Contact
FRIS!