Kennisdeling, begrip en respect vormt de basis van 40 jaar samenwerking

augustus 30, 2019 9:07 am Gepubliceerd door

Kennis delen, begrip en respect voor elkaar, zijn de kwaliteiten die Ikazia en Van Galen met elkaar delen. Op maandag 23 mei 2018 was de eerste paal van het nieuwbouw- en renovatie project bouwdeel D van Ikazia Rotterdam. Een mooie gelegenheid om eens bij elkaar te komen en deze samenwerking te vieren.

Samen met Denis den Boer (projectmanager Van Galen), Richard Meerkerk (montage-begeleider Van Galen) en Matthijs de Vroed (hoofd bouwzaken en projecten Ikazia) hebben wij gesproken over deze bijzondere relatie.


Van links naar rechts Borja Otte, Matthijs de Vroed, Denis den Boer en Richard Meerkerk

Grote betrokkenheid medewerkers Ikazia bij de nieuwbouw en renovatie van bouwdeel D

“De eerste paal was echt een heel leuk evenement, super!” begint Richard direct. Denis: “Als project-manager maak ik vaker “eerste palen” mee: Er is een druk op de knop, er wordt een borreltje gedronken en iedereen is weer weg. Dit was compleet anders.” Matthijs: “Er waren zeven knoppen voor zeven bouwlagen. Elke knop werd ingedrukt door iemand van een afdeling van het ziekenhuis, hierdoor betrek je de afdelingen bij de nieuwbouw. Dit effect was zelfs veel groter dan wij hadden verwacht.”

Van Galen is niet meer weg te denken op de bouwplaats van Ikazia

“Er zijn tekeningen van Van Galen die ouder zijn dan ik ben!” antwoordt Matthijs lachend op de vraag over hoe lang Van Galen al over de vloer komt. “Van Galen en Ikazia werken al samen sinds het begin van de jaren 70. En sinds 2004 is Van Galen niet meer weg te denken op de bouwplaats van het ziekenhuis. Van Galen heeft al meerdere projecten voor het Ikazia gerealiseerd: zoals recent het moeder- en kindcentrum, het OK-complex, diverse verpleegafdelingen en de entreehal.” Denis: “Kwaliteit moet boven alles staan, dat is niet alleen voor ons belangrijk, maar vooral voor de klant. Ons motto is dan ook: Wat je beloofd moet je nakomen.”

Flexibiliteit van alle partijen is nodig om succesvol de gestelde doelen te bereiken

Richard: “Van Galen en Ikazia versterken elkaar, omdat wij elkaar begrijpen. Wij weten precies wat Ikazia van ons verwacht en wij voldoen aan hun verwachtingen of soms zelfs meer dan dat . Wij zijn pro-actief en dat wordt gewaardeerd.” Denis: “Als je kijkt naar de standaard die wij moeten realiseren binnen het Ikazia, is die best hoog! Begrip en respect voor elkaar is de basis van onze goede samenwerking. Ook de flexibiliteit van beide kanten is erg groot. Beide partijen zijn bereid om investeringen te doen om de gestelde doelen te bereiken.”

Ikazia is uniek door de mensen die er werken

Richard: ” Ik heb voor het eerst kennis gemaakt met Matthijs in 2007. Hij was toen nog de assistent van zijn schoonvader, die was toen Hoofd Bouwzaken. Ik was als chef-monteur verantwoordelijk voor de werkzaamheden van Van Galen in het ziekenhuis. Afgelopen jaren heb ik heel veel verschillende medewerkers van Ikazia leren kennen, van teamleiders tot verpleegkundigen. Door de dag- en avonddiensten leer je elke keer weer nieuwe mensen kennen, uit alle hoeken van het ziekenhuis. Het project Ikazia is voor mij uniek. Ook in mijn nieuwe functie als montagebegeleider kom ik nog zeer regelmatig en met plezier naar Ikazia.”

De wens van de gebruikers staat altijd centraal tijdens onze besprekingen

Matthijs: “Als er een probleem is leggen wij dit aan het team voor. Wij gaan met elkaar in gesprek en bespreken de randvoorwaarden en de problemen waar wij tegenaan lopen. Samen zoeken wij naar de beste oplossing. Bouwzaken weet wat de organisatie verwacht en hoe de gebruikers bediend willen worden en Van Galen heeft de technische kennis. De afhankelijkheid van het ziekenhuis van bepaalde installaties is groot. Dit maakt elk probleem vaak direct complex en daarom werkt deze manier van problemen oplossen voor ons het beste.” Denis: “Deze werkwijze is het initiatief van Ikazia en gaat samen met een grote vorm van vertrouwen. Het mooie van dit principe is niet alleen dat je een mooie installatie neerzet, want dat moet je de klant altijd leveren. Het gaat meer over het feit dat je intensief met elkaar praat over de wens van de gebruikers en die wens centraal stelt. De kennis over wat de gebruikers willen, haalt Matthijs letterlijk uit de afdelingen.”

Wensen en behoeften van patiënten veranderen continu

Matthijs: “Ik denk dat Ikazia een ziekenhuis is dat zich kan aanpassen aan de eisen van de patiënt nu en in de toekomst. Een patiënt heeft nu natuurlijk andere wensen en behoeften dan een patiënt over tien jaar. Je moet proberen het mogelijk te maken de patiënt van alle leeftijden een plek in het ziekenhuis te bieden. Bij het bouwen en renoveren van het ziekenhuis moet je met dit toekomstbeeld wel rekening houden.”

Schuiven met afdelingen

De nieuwbouw wordt medio september 2019 opgeleverd en de renovatie zal medio mei 2020 gereed zijn. Dit project is opgedeeld in drie fases. Sommige afdelingen gaan in 2019 naar het nieuwe gebouw en dan renoveren wij gelijk de ruimte die achterblijft. Er is een heel schuifplan. De volgorde van de uitvoering is dan ook gebaseerd op de juiste manier van schuiven.” ■

 

Bekijk ook het referentieproject Ikazia

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door vangalen