De techniek achter het Erasmus MC

mei 24, 2019 12:54 pm Gepubliceerd door

Op donderdag 23 mei 2019 hebben wij een bezoek gebracht aan het Erasmus MC, tijdens fase één van de grote renovatie. Wij werden door het ziekenhuis rondgeleid en het was niet alleen bewonderingswaardig om te zien wat onze collega’s voor werk verrichten, maar ook hoe vriendelijk wij werden ontvangen door iedereen. Er werd vol enthousiasme en trots verteld over het project. We spraken met Leo Pietersz (chef-monteur) over de verschillende fases van het project en over wat het zo bijzonder maakt.


 

Wat maakt dit project zo bijzonder?

Het is een bijzonder project, omdat er veel verschillende technieken aan te pas komen. Technieken die normaal niet in andere projecten worden toegepast. Er zijn veel verschillende soorten disciplines zoals: medische gassen, luchtkanalen, cv’s, gekoeld water, warm water etc. Voor veel van deze disciplines moeten wij ons aan een protocol houden, omdat het een ziekenhuis is.

Wat maakt deze technieken zo anders?

De techniek verschilt vanwege de veiligheid. Je werkt hier veel met nucleaire- en biochemische ruimtes en speciale watersoorten zoals: osmose en onthard water. Wanneer wij bijvoorbeeld in een nucleaire ruimte werken, krijgen wij te maken met een stralingsdeskundige vanuit het ziekenhuis. De stralingsdeskundige moet dan de ruimte vrijgeven voordat wij aan de slag gaan.

Een project bestaat uit drie fases, kun je vertellen wanneer fase één start?

Als al het voorbereidende werk is gedaan. Wij moeten eerst een werkplan indienen en van daaruit krijgen wij een werkvergunning. Het kan soms wel twee weken duren voordat wij aan de slag kunnen. Bij stralingskamers soms wel zes weken. Alle aspecten wat betreft veiligheid moeten eerst in orde zijn, voordat wij mogen starten.

Waar haal je de meeste voldoening uit tijdens jouw werk?

Wij maken een primaire installatie, een basisinstallatie waaraan het ziekenhuis de benodigde apparaten kan aansluiten. Daar halen we de meeste voldoening uit, omdat door ons toedoen de apparaten doen waarvoor ze bedacht zijn. Ook heb je het gevoel dat je echt aan een groter geheel bijdraagt wanneer je bijvoorbeeld weer een steriele kamer oplevert.

Kun je vertellen wat er in fase twee gaat gebeuren?

In fase twee worden de ruimtes voor het personeel en de doktoren aangepakt. Denk hierbij aan: de poli’s, wachtkamers en spreekkamers. Hier komt niet veel complexe techniek bij kijken, op de klimaatcontrole en fancoilunits na.

Leo Pietersz en Richard Meerkerk (montage-begeleider) leidde ons na afloop van het interview door het ziekenhuis en vertelden wat er tot nu toe voor werk was verricht in het EMC. Indrukwekkend om te zien wat er achter de muren en plafonds van het intrigerende gebouw schuilt. Techniek waar je als bezoeker van een ziekenhuis totaal niet aan denkt wanneer je erdoorheen loopt.


 

Auteur:
Lusil Sleeking
Stagiair marketing en communicatie Van Galen klimaattechniek

Gecategoriseerd in :,

Dit bericht is geschreven door vangalen